Çin’de ve Japonya’da ‘hayat şurubu’ adıyla tanınan ve yaygın bir şekilde tüketilen hünnap, sayısız sağlık faydası ile biliniyor. Türkiye’de ise özellikle Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetişen hünnap, sindirim sisteminden kas, kemik ve diş sağlığına kadar pek çok alanda olumlu etkiler gösteriyor.
Güney Asya kökenli bu meyve, büyük çiçekli çalılar ve ağaçlarda yetişir. Çin ve Japonya’da oldukça popüler olan hünnap, aynı zamanda ilaç yapımında da kullanılıyor. Düşük kalori değeriyle dikkat çeken bu meyve, bol miktarda lif, vitamin ve mineral içermektedir.
Sağlıklı bir atıştırmalık olarak tercih edilen hünnap, güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. C vitamini açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncini artırır. Kas kontrolü üzerinde önemli bir rol oynar ve makul miktarda potasyum içerir. Ayrıca vücuda enerji sağlayan doğal bir şeker kaynağıdır.
Kalp sağlığını koruyucu etkisiyle bilinen hünnap, sinir sistemi sağlığı üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde enerji verici bir meyve olarak bilinir ve diş, kemik ve kas sağlığını destekler.
HÜNNAP SİNDİRİMİ DÜZENLİYOR
Hünnapta bulunan saponinler, glukagon sentezini azaltarak kan şekerini düzenler ve tokluk hissi vererek obeziteyi önlemeye yardımcı olur. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirimi düzenler ve kabızlık gibi sindirim problemlerine iyi gelir.
Bu meyvenin fazla tüketimi vücutta istenmeyen reaksiyonlara yol açabileceğinden, hünnap meyvesi günde 1-3 adet arasında tüketilmelidir. Ayrıca, hünnap aç karnına yenildiğinde faydaları daha da artar.
VÜCUDUN VİTAMİN İHTİYACINI KARŞILIYOR
Günlük potasyum ihtiyacınızın %5’ini karşılayabilen hünnap, yüksek lif içeriği ve düşük kalorisiyle sağlıklı bir atıştırmalık olarak öne çıkar. Antioksidan ve bağışıklık artırıcı özellikleriyle bilinen hünnap, aynı zamanda zengin bir C vitamini kaynağıdır.
Hünnap sirkesi ise kanı temizleyerek kalbe ve beyne daha fazla oksijen taşınmasını sağlar, bu da genel sağlık durumunu iyileştirir. Nezle ve soğuk algınlığı gibi durumlarda vücut direncini artırarak hastalıkların daha hızlı atlatılmasına yardımcı olur.
‘ÖLÜMSÜZ MEYVESİ’ OLARAK BİLİNEN HÜNNAP
Anavatanı Çin olan ve 4 bin yıldır yetiştirilen hünnap, “ölümsüzlük meyvesi” olarak adlandırılır ve 56 cins ile 900 türü bulunur. Sadece Anadolu’da değil, Rusya, Hindistan, Ortadoğu, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’da da yetiştirilmektedir. Hünnap, yüksek miktarda C, B1, B2 ve B6 vitaminleri, mineraller ve çeşitli organik-inorganik bileşikler içermesiyle öne çıkar.